Logo
0 800 30 11 77

Дитячі хвороби шкіри: коротко про головне

Дитячі хвороби шкіри: коротко про головне
Читати 6 хвилин | Створено: 27 квітня 2020 | Оновлено: 27 квітня 2020 | 13200 13200
Хвороба, алергія, спека чи холод часто є наслідком шкірних змін не лише у дітей, а й у дорослих.

Більшість дерматологічних захворювань за своєчасного лікування не завдає серйозних проблем своєму власнику. Проте діти вимагають особливого підходу, адже багато шкірних проблем супроводжуються свербінням і печінням. Розчісування проблемних місць призводить до посилення запалення і може закінчитися погано.

КотОН підготував для батьків перелік найпоширеніших дерматологічних хвороб, які потребують обов'язкового лікарського та батьківського контролю.

Стригучий лишай

Діти люблять тварин, особливо безпритульних. Часто такі контакти призводять до того, що на тілі дитини з'являється червона ділянка, що лущиться — це стригучий лишай. У більшості випадків його викликають грибки Trichophyton tonsurans і Microsporum canis, що передаються за шкірного контакту із зараженою твариною.

Заражені люди можуть передавати грибок через свої особисті речі (рушники, спортивне приладдя). Ризик зараження збільшують наявність порізів та ран на шкірі, нестача вітамінів та поживних речовин, хронічні захворювання, а також тривалий контакт із зараженим. Стригучий лишай повинен лікувати лікар-дерматолог.

Атопічний дерматит

Поставте своє питання Дитячому дерматовенерологу
«ОН Клінік»

За виникнення у дитини висипання на тильній стороні долоні або на обличчі, ділянок із сухою або шорсткою шкірою на тілі — звертайтеся до лікаря. Ці симптоми свідчать про розвиток атопічного дерматиту. Причини виникнення хвороби можуть бути різними (стрес, алергія, погана екологія, недостатній догляд за шкірою), але за своєчасного комплексного лікування із захворюванням можна швидко впоратися. Якщо не лікувати атопічний дерматит, він здатний викликати бронхіальну астму, спричиняти порушення внутрішньошкірного обміну, нервові розлади.

Простий герпес

Вірусну хворобу шкіри, яка провокує появу пухирців на слизових губ, рота чи носа, і навіть на шкірних покровах, називають простим герпесом. Найчастіше інфікування відбувається у дитинстві та зберігається протягом життя. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, у 2012 році понад 3,7 млрд осіб віком до 50 років були інфіковані вірусом простого герпесу. У дітей захворювання може виникнути внаслідок переохолодження, зниження імунітету, стресу, простудних захворювань.

Лікар-дерматолог медичного центру «ОН Клінік Полтава» Василь Христофор каже:

«Щоб мінімізувати випадки зараження, потрібно навчити дитину дотримуватись правил особистої гігієни, не користуватися чужими речами, уникати контактів із зараженими людьми. У період зміни сезонів необхідно зміцнювати імунітет дитини вітамінними комплексами поряд із правильним харчуванням».

Вітряна віспа (вітрянка)

Вітрянка — інфекційне захворювання, що передається повітряно-крапельним шляхом і супроводжується підвищенням температури тіла та висипом. Як правило, на неї хворіють діти від 3 до 7 років, рідше новонароджені та малюки до року. За статистикою, хвороба в дітей протікає легше, ніж у дорослих. Однак, щоб уникнути ускладнень (абсцесу, ураження лімфатичної системи, нервової патології), за появи висипу звертайтеся за медичною допомогою.

Кір

Кір належить до заразних вірусних хвороб і найчастіше передається через кашель або чхання інфікованої людини. Як правило, перші симптоми виникають через 8-12 днів після зараження і характеризуються високою температурою, нежитем, висипом та почервонінням очей. За відсутності лікування хвороба може спричинити ускладнення: розвиток вушної інфекції, пневмонії, енцефаліту і навіть сліпоти. Не дозволяйте інфекції прогресувати — отримайте консультацію лікаря.

Краснуха

У дітей ця заразна хвороба найчастіше протікає легко і супроводжується незначною температурою тіла (підвищенням до 39°C), блюванням та захворюваннями очей. Спочатку висип утворюється в області обличчя та шиї, потім поширюється на інші ділянки тіла. Джерелом зараження виступає лише заражена людина. Терапія заснована на усуненні ознак поганого самопочуття та на запобіганні ускладнень (скарлатини, паротиту, вітрянки).

«Гнійні» хвороби

Піодермія, або гнійничкові ураження шкіри, з'являються у дітей через невеликі пошкодження шкіри (подряпини, садна, тріщини та інші мікротравми). Найчастіше їх викликають стрептококи та стафілококи, які мешкають у пісочницях, річковій воді та навіть на одязі.

У разі потрапляння патогенних мікроорганізмів у рану у дітей можуть виникати:

  • фолікуліт — запалення сальної залози або волосяної цибулини на різних ділянках тіла, що супроводжується гнійним процесом (збудники: кліщі, бактерії та грибки);
  • фурункульоз — запалення волосяного фолікула, яке викликає золотистий стафілокок;
  • гідраденіт — гнійне запалення потових залоз, що виникає під пахвами, у волосистій частині голови, а також у пахвинній ділянці або навколо анусу;
  • карбункульоз — скупчення гнійних фурункулів, здатних швидко збільшуватися в розмірах.

Лікар-дерматовенеролог медичного центру «ОН Клінік Харків» (м. Пушкінська) Підпорінова Зоя зазначає:

«Медицина налічує понад сто дерматологічних захворювань у дітей. Їхні симптоми часто схожі між собою, і самолікування може лише посилити запальний процес у шкірних покривах дитини. Правильний діагноз може поставити лише лікар та підібрати необхідне лікування».

Як уникнути шкірних проблем?

Профілактика дерматологічних хвороб зводиться до дотримання знайомих усім правил гігієни (миття рук, купання), що забезпечують чистоту шкіри дитини. Важливе значення має своєчасна обробка ран дезінфікуючими засобами, обмеження контактів з хворими. Не забувайте мити дитячі іграшки і хоча б раз на тиждень прибирати ігрові зони. У комплексі це знизить ризик зараження багатьма хворобами шкіри. Педіатри радять проводити бесіди з дітьми молодшого та старшого віку про те, що не можна розчісувати ранки, а за появи почервоніння або незнайомих утворень на обличчі та тілі негайно повідомляти батьків.

Дитяча дерматовенерологія в Дитячому відділенні «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)

Дитячі хвороби шкіри: коротко про головне - Біньковська Марина Михайлівна
Біньковська Марина Михайлівна
Дитяче відділеня «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Дитячі хвороби шкіри: коротко про головне
Лікар-дерматовенеролог. Вища категорія.
Дитячі хвороби шкіри: коротко про головне
Лікар педіатр. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!