Logo
0 800 30 11 77

Чому виникає депресія: психологічні та фізіологічні чинники

Чому виникає депресія: психологічні та фізіологічні чинники
Читати 7 хвилин | Створено: 18 лютого 2021 | Оновлено: 18 лютого 2021 | 27304 27304
Депресія — це психічний розлад, який проявляється пригніченим настроєм, зниженням рухової активності та розумовою загальмованістю.

Багато людей з депресією говорять про те, що їхнє життя не має сенсу і в них немає майбутнього. Вони не отримують задоволення від справ, які раніше приносили радість і втіху.

Своїм клінічним досвідом ділиться лікар-психотерапевт в «ОН Клінік Харків» Сиваш Альона Василівна:

«Депресія — це темрява, в яку повільно занурюється людина. Навколо неї все стає сірим, безглуздим. Вона не бачить перспектив у житті, зациклюється лише на негативних сторонах існування. Людина може працювати та проводити час із сім'єю, але робить це ніби автоматично, без емоційного залучення в процес, абсолютно не отримуючи задоволення від життя. В особливо важких випадках хворий може не вставати з ліжка днями чи тижнями. І не тому, що фізично не може, а тому, що у нього абсолютно немає бажання і волі для цього».

Депресія може бути психогенною та ендогенною. Перший вид — психогенна депресія, яка розвивається через зовнішні фактори як реакція на сильну стресову подію в житті людини, наприклад, смерть близької, втрата улюбленої роботи, провал важливого іспиту або важке фінансове становище.

Крім того, до підвищеного ризику депресії можуть привести травматичні події з дитинства: фізичне насильство, відсутність одного з батьків з родини, цькування з боку однолітків або старших людей. Також до депресії можуть призвести фруструвальні чинники, наприклад, довге перебування вдома на карантині, внаслідок чого ми не може займатися улюбленими справами (подорожами, наприклад).

Другий вид — ендогенна депресія, яка розвивається внаслідок збою нейрохімічного балансу в головному мозку. Вчені вважають, що причина ендогенної депресії — нестача серотоніну, дофаміну і норадреналіну в мозку. Є й інші фізіологічні причини депресії, наприклад, тривала відсутність сонячного світла і брак вітамінів групи D.

Про «весняну» депресію розповідає лікар-невролог в «ОН Клінік Полтава» Саник Лідія Олександрівна:

«Сезонно-афективна депресія — часте явище в зимово-весняний період. У цей час тривалість сонячного дня помітно знижується, наша рухова активність зменшується. Це відбувається через збільшення вироблення мелатоніну. Часті симптоми сезонно-афективної депресії — переїдання, знижений настрій, постійне бажання спати, втома, тривожність і низька працездатність. Коли кількість сонячного світла збільшується, а це відбувається в пізню весну і влітку, симптоми «весняної депресії» проходять самі по собі».

Про вплив авітамінозу на настрій розповіла лікар-терапевт в «ОН Клінік Полтава» Третякова Леся Олександрівна:

«Сезонно-афективна депресія може виникнути через брак вітаміну D, який відповідає за активність серотоніну. У свою чергу, низький рівень серотоніну призводить до розвитку депресивного стану. Щоб заповнити баланс вітаміну D, за можливості слід проводити час на вулиці, під прямими сонячними променями. Але часто буває так, що взимку сонце з'являється рідко, тому дефіцит мікроелемента можна заповнити, включивши в раціон лосось, сардини, яєчні жовтки та гриби. Зараз дослідники припускають, що дефіцит ще одного мікроелемента — вітаміну В12 — може призводити до депресії, але його роль у формуванні психічного розладу ще не доведена. Ціанокобаламін міститься у рибі, молоці, яйцях і рослинній їжі. Але його можна приймати і у вигляді добавок. Пам'ятайте, що безконтрольне вживання вітамінів може викликати побічні ефекти, тому перед початком прийому добавок проконсультуйтеся з лікарем».

Останнім часом кількість людей з депресією збільшується. Це пов'язано з двома факторами. Перший фактор — зростає поінформованість населення про психічне здоров'я, все більше людей намагаються дбати про свій ментальний стан. Якщо раніше вважалося, що депресія — це чисто від неробства, то зараз люди починають розуміти, що це хвороба, яку потрібно лікувати за допомогою лікарів. Внаслідок цього і підвищується показник звернення людей до фахівців — статистично кількість пацієнтів з депресією збільшується.

Другий фактор підвищення поширеності депресії — пандемія коронавируса. Депресія може виникнути як під час хвороби, так і після перенесеного COVID-19. Це пов'язано з багатьма причинами. Новинний фон переповнений інформацією про підвищення захворюваності, ускладнення і летальні випадки від COVID. Тому через подібні новини, які транслюються щоденно, психічне здоров'я хворих на коронавірус постійно наражається на небезпеку, зокрема підвищується ризик розвитку депресивного стану.

Депресія у людей з коронавірусом може з'явитися не тільки від усвідомлення можливих ускладнень і летального результату. COVID-19 — це ще й дуже нейротоксичний вірус, що порушує деякі процеси в головному мозку. Коронавірус погіршує циркуляцію серотоніну — нейромедіатора, що відповідає за настрій. У такому випадку депресія виникає як ускладнення в структурі постковідного синдрому. Іноді депресія буває настільки глибокою і важкою, що у людини з'являються думки про суїцид, деякі навіть роблять прямі спроби покінчити життя самогубством.

Як не впасти в депресію?

Депресія — це хвороба, яка може бути викликана психологічними та генетичними факторами. Від них ніхто не застрахований: у будь-який момент життя може статися важка подія, яка спровокує депресивний стан. Проте ми все ж можемо вплинути на деякі чинники та думки своїми силами.

Про те, як не допустити розвиток депресії, розповідає лікар-терапевт в «ОН Клінік Дніпро» Гапонова Ірина Василівна:

«Намагайтеся не жити спогадами та не зациклюватися на минулому. Ті події завжди здаються нам більш приємними, ніж вони були насправді, через це ми мимоволі порівнюємо минуле і сьогодення, яке здається нам іноді сірим і безрадісним. Також не потрібно одержимо контролювати майбутнє. Життя переповнена випадковими подіями та раптовостями, які просто неможливо контролювати. Нерідко наша уява грає проти нас: ми можемо вічно перераховувати та представляти можливі негативні наслідки. Відпустіть їх і живіть сьогоденням».

Не слід забувати про фізичні вправи та справи, якими можна зайнятися в домашніх умовах без підручних засобів.

Лікар-невропатолог в «ОН Клінік Миколаїв» Розумна Алла Сергіївна про те, як можна знизити ймовірність розвитку депресії вдома:

«Фізична активність — відмінний спосіб не тільки профілактики депресії, але й боротьби з психічним порушенням. Вам не обов'язково мати вдома тренажери з гантелями. Ви можете просто віджиматися і присідати, або хоча б регулярно робити ранкову гімнастику, а також невелику зарядку кілька разів на день. Не забувайте про домашні справи: приберіть у квартирі, полийте квіти, витрусіть старий килим або розберіть старі речі, які можна віддати нужденним людям. Загалом, намагайтеся зберігати динаміку і темп життя».

Крім того, фахівці радять спати не менше, ніж 8 годин на добу, приділяти час хобі, знімати стрес за допомогою книг або улюблених фільмів і за можливості проводити час з друзями та родиною. Можна приймати вітамін D і вітамін В12 (ціанокобаламін), але дозу слід підбирати разом з лікарем, оскільки безконтрольний прийом вітамінів може призвести до побічних ефектів. Пам'ятайте, що депресія — не вирок: її успішно лікують і попереджають.

Психологія в ОН Клінік Полтава

Чому виникає депресія: психологічні та фізіологічні чинники - Благадир Наталія Борисівна
Благадир Наталія Борисівна
ОН Клінік Полтава
пр. Віталія Грицаєнка (пр. Першотравневий), 18-А
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 19:30
Сб - Нд: 9:00 - 17:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 3 оцінок
Чому виникає депресія: психологічні та фізіологічні чинники
Психолог. Стаж роботи – 18 років.
Чому виникає депресія: психологічні та фізіологічні чинники
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Поставте своє питання Психологу
«ОН Клінік»

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!