Logo
0 800 30 11 77
Читати 9 хвилин

Що таке висівкоподібний лишай і як його лікувати?

Що таке висівкоподібний лишай і як його лікувати?
Читати 9 хвилин | Створено: 2 травня 2019 | Оновлено: 4 травня 2023 | 939197 939197
1

Що таке висівкоподібний лишай?

Висівкоподібний (різнобарвний) лишай — це грибкова інфекція, що викликає появу кольорового висипу на шкірі. Зазвичай захворювання не є небезпечним і на ранніх стадіях легко піддається лікуванню. Швидко вилікувати висівкоподібний лишай допоможе дерматолог.

Висівкоподібний лишай — це дерматологічне захворювання, що викликається дріжджоподібним грибком роду Malassezia. Дані мікроорганізми є представниками типової шкірної мікрофлори, трапляються у більшості людей і не викликають розвитку захворювання. Але під впливом зовнішніх або внутрішніх факторів збудник може трансформуватися з непатогенної форми в патогенну: грибок проникає у верхні шари шкіри та ушкоджує меланоцити — клітинні структури, які відповідають за пігментацію шкірних покривів.

У людини з висівкоподібним лишаєм з'являються знебарвлені плями з помітним лущенням у центрі. За дотику струпи легко відшаровуються і нагадують пластівці, що і дало назву захворюванню. Висівкоподібний лишай частіше трапляється на спині, плечах і верхній частині грудей. Приклад висівкоподібного лишаю у людини показаний на фото.

2

Як виглядає висівкоподібний лишай?

Першим симптомом сонячного лишаю стає поява дрібних плям, локалізованих на тулубі, руках, волосистої частини голови або зовнішніх статевих органах. Висипання може супроводжуватися легким свербінням або не завдавати хворому відчутного дискомфорту.

На початковій стадії висівкоподібного лишаю висипання не мають чітких обрисів, не запалені і не набрякають. Спочатку вони відрізняються рожевим кольором, але поступово змінюють відтінок: від рожево-жовтого до коричневого та червоно-бурого. На фото показано початкову стадію висівкоподібного лишаю.

початкова стадія висівкоподібного лишаю

початкова стадія висівкоподібного лишаю

За прогресування захворювання кількість плям збільшується: висівковий грибок поширюється по шкірі, займаючи все більшу поверхню тіла. Висипання за висівкоподібного лишаю може з'явитися на обличчі, кистях, гомілках, але ніколи не зачіпає слизові оболонки, долоні або ступні, що пов'язано з особливою будовою епітелію на цих ділянках.

Висипання можуть збільшуватися в діаметрі (до кількох сантиметрів), зливатися один з одним. У центрі з'являються зони лущення — за дотику до плями лусочки легко відшаровуються. До атипової форми висівкоподібного лишаю належить білий сонячний лишай, за якого уражені ділянки повністю втрачають пігмент (стають білими). Водночас лущення може і не бути.

Відмінною рисою різнобарвного лишаю є порушення пігментації шкіри. Колонії грибка ушкоджують меланоцити, які відповідають за вироблення меланіну — речовини, що відповідає за колір шкірних покривів. Колір плям за квітучого лишаю може відрізнятися залежно від відтінку шкіри. На більш темній шкірі висип виглядає білим або світло-коричневим, а на світлій або блідій шкірі — світло-червоним або рожевим.

Особливо помітні ділянки гіпопігментації під час засмаги, оскільки пошкоджений дріжджами епітелій залишається білим. Цей ефект може зберігатися протягом тривалого часу навіть після одужання. Сонячний лишай показано на фото.

сонячний лишай

сонячний лишай

3

Чому з'являється висівкоподібний лишай?

Головна причина розвитку лишайника — розростання дріжджів на поверхні шкіри. Вони розвиваються в теплому, вологому та маслянистому середовищі, розмножуючись і формуючи невеликі колонії. Різнобарвний лишай найчастіше діагностується у підлітків та людей віком до 30 років, тоді як у дітей та людей похилого віку трапляється рідко.

Причини висівкоподібного лишаю

Причини висівкоподібного лишаю

Сприятливим фактором для появи інфекції часто є надмірна активність потових залоз, тому хвороба частіше розвивається влітку, на курортах та в країнах з вологим жарким кліматом. Інші причини висівкового лишаю:

  • гормональні зміни (зокрема спричинені прийомом оральних контрацептивів, вагітністю, безпліддям);
  • ослаблена імунна система;
  • ендокринні порушення (цукровий діабет);
  • хронічні захворювання ШКТ (гастрит, виразка);
  • нещодавно перенесені тяжкі захворювання, травми чи операції;
  • періоди підвищеної розумової та фізичної активності;
  • сильний авітаміноз;
  • переохолодження організму;
  • зловживання алкоголем;
  • генетична схильність.

Спровокувати різнокольоровий лишай може прийом деяких препаратів, наприклад, імунодепресантів, глюкокортикостероїдів. Безконтрольна медикаментозна терапія також часто викликає лишай.

Викликати висівкоподібний лишай на лобку може носіння тісного синтетичного одягу в спекотну пору року. Штучні матеріали порушують природне шкірне дихання, посилюється пітливість, подразнюють верхні шари шкіри, внаслідок чого колонії грибка проникають в епідерміс та починають активно розмножуватися.

4

Чи заразний висівкоподібний лишай?

Висівкоподібний лишай не заразний. Захворювання не може передаватися від людини до людини, оскільки спричинене патологічним розростанням грибків, які є представниками нормальної мікрофлори шкіри. Проте хворим слід дотримуватись наступних рекомендацій, щоб не погіршити перебіг інфекції:

  • не використовувати спільну постільну білизну або рушники;
  • не носити чужий одяг;
  • не відвідувати лазні, сауни, громадські басейни.

Також слід особливо ретельно стежити за дезінфекцією білизни, одягу та головних уборів хворого: прати за високої температури (можливе кип'ятіння), прогладжувати гарячою праскою, використовувати парову обробку.

5

Дієта за висівкоподібного лишаю

Оскільки робота ШКТ впливає на стан шкіри, за лишаю лікар може рекомендувати дієту. Дієта за висівкоподібного лишаю включає:

  • сирі овочі та фрукти (броколі, цибуля, солодка картопля, цитрусові);
  • цільнозернові варіанти круп (рис, вівсянка) та макаронних виробів;
  • жири тваринного походження, рибу жирних сортів;
  • хліб з висівками або цільнозерновий;
  • оливкова олія.

Необхідно обмежити або виключити продукти, що сприяють швидкому розмноженню грибка: солодощі (можна замінити невеликою кількістю меду), хлібобулочні вироби та молочні продукти (особливо сир і йогурт). Також на час лікування слід відмовитися від споживання алкоголю.

6

Висівкоподібний лишай у дітей

Висівкоподібний лишай у дітей проявляється рідко і зазвичай локалізується на волосистій частині голови та верхній половині тулуба за винятком обличчя, вражаючі верхній шар епідермісу. Запідозрити різнобарвний лишай можна з появою невеликих плям без чітких меж на тілі, які супроводжуються лущенням. На фото показаний висівкоподібний лишай у дітей.

висівкоподібний лишай у дітей

висівкоподібний лишай у дітей

На відміну від червоного лишаю, захворювання не викликає свербіння чи печіння, тому дитина не відчуває дискомфорту. Батьки можуть не підозрювати про розвиток лишаю у дитини, якщо висип знаходиться на закритих ділянках тіла. Без своєчасного лікування патологія може прогресувати, утворюючи великі осередки зараження, тому за підозри на різнобарвний лишай необхідно звернутися до дитячого дерматолога. Лікар розповість, чим небезпечний висівкоподібний лишай, проведе діагностику і призначить лікування, яке допоможе вивести лишай у дитини.

7

Чим лікувати висівковий лишай?

За правильно підібраної терапії висівкоподібний лишай легко лікується і проходить протягом 2-3 тижнів. Для цього необхідно записатись на консультацію до дерматолога, який проведе огляд та призначить додаткові дослідження. Діагностика висівкоподібного лишаю включає:

  • мікроскопічне дослідження зішкрібу на наявність дріжджів;
  • дерматоскопію (дослідження ушкодженої ділянки під багаторазовим збільшенням).

Також дерматолог може призначити гістологічні дослідження, загальні аналізи крові та сечі. За результатами проведених обстежень виробляється тактика лікування висівкоподібного лишаю. Залежно від тяжкості та вираженості інфекції, симптоматики патології, терапія може включати:

  • застосування зовнішніх засобів (спреїв, лосьйонів, мазей) із протигрибковими компонентами. За висівкоподібного лишаю на волосистій частині голови призначаються спеціальні шампуні;
  • протигрибкові препарати для внутрішнього застосування. Виписуються пацієнтам, схильним до рецидивів висівкоподібного лишаю, або хворим з атиповим проявом інфекції.

Якщо пацієнт страждає на сильне свербіння (що трапляється вкрай рідко), дерматолог може призначити антигістамінні препарати. Після закінчення терапії лікар розповість про профілактику захворювання та порекомендує засоби для правильного догляду за пошкодженою шкірою.

8

Лікування сонячного лишаю в домашніх умовах

За висівкоподібного лишаю не потрібна госпіталізація, тому в більшості випадків хворий може лікуватися вдома. Для встановлення точного діагнозу та призначення лікування необхідно звернутися до дерматолога.

Лікувати сонячний лишай самостійно народними засобами (спиртовим розчином йоду, олією) не рекомендується. Самолікування може призвести до прогресування хвороби, переходу в хронічну форму та появи нових симптомів (свербіж, печіння, сухість та стягнутість шкіри).

Вилікувати висівкоподібний лишай можна за допомогою протигрибкових препаратів, призначених дерматологом. Спеціальні креми та мазі впливають тільки на колонії збудника і не зачіпають здоровий епітелій. Також у багатьох засобах містяться доглядові компоненти, що додатково зволожують шкіру, прискорюють її регенерацію та сприяють відновленню синтезу меланіну.

Дерматологія в ОН Клінік Ужгород

Що таке висівкоподібний лишай і як його лікувати? - Томінець Оксана Василівна
Томінець Оксана Василівна
ОН Клінік Ужгород
вул. Д. Богуславського 4
Графік роботи:
Пн - Пт: 08:00 - 20:00;
Сб - Нд: 9:00 - 17:00
Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 35 оцінок
Що таке висівкоподібний лишай і як його лікувати?
Лікар-дерматовенеролог. Вища категорія.
Що таке висівкоподібний лишай і як його лікувати?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Альона 1 рік тому
На третьому місяці вагітності у мене з'явилися плями на шкірі, схожі на лишай. Підкажіть, чи небезпечний висівкоподібний лишай під час вагітності і чим його лікувати?
Відповісти
Добрий день! Якщо висівкоподібний лишай не має ускладнень і не протікає паралельно з іншими захворюваннями, він зазвичай не є небезпечним. Залежно від клінічної картини, під час вагітності патологію або не лікують, або вибирають щадні місцеві засоби, які не вплинуть на розвиток плода. У будь-якому разі не займайтеся самолікуванням, а зверніться до дерматолога, який підбере препарати, допустимі під час вагітності.
Карина 1 рік тому
Добрий день) Лікар діагностував різнобарвний лишай і призначив лікування флуконазолом. Це допоможе позбутися плям?
Відповісти
Добрий день! Препарати на основі флуконазолу мають протигрибкову дію й ефективні під час лікування різнобарвного лишаю. Медикаментозна терапія допомагає позбутися колоній грибків, проте не відновлює пігментацію шкіри. Залежно від тяжкості ураження сліди лишаю можуть залишатися на шкірі до 2-3 місяців.
Анна Павлівна 1 рік тому
Здрастуйте, лікарю! Підкажіть, чи допомагає бовтанка від сонячного лишаю?
Відповісти
Добрий день! Розчин на основі оксиду цинку і гліцерину, іменований «бовтанкою», має антисептичні, дезінфікуючі та протигрибкові властивості, і справді може допомогти від сонячного лишаю. Однак поставити діагноз може тільки дерматолог, тому перед використанням засобу потрібно проконсультуватися з лікарем.
Ольга 1 рік тому
здрастуйте! помітила в дитини білі плями, схожі на висівкоподібний лишай. використовувала мильний розчин із дьогтьового мила, але висип став червоніти й свербіти. чи могло господарське мило зашкодити в разі висівкоподібного лишаю?
Відповісти
Добрий день! Найімовірніше, дьоготь, що міститься в господарському милі, викликав алергічну реакцію в дитини. Рекомендую не експериментувати з народними засобами, а звернутися до дитячого дерматолога, який огляне висип і призначить правильне лікування лишаю.
Інна 1 рік тому
Добрий день. Підкажіть, чи можна лікувати висівкоподібний лишай перекисом водню?
Відповісти
Добрий день! Перекис водню не ефективний під час лікування висівкоподібного лишаю, а також може призвести до підвищеної сухості та стягнутості шкіри. Оскільки захворювання має грибкову природу, для його лікування мають використовуватися протигрибкові засоби.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!