Logo
0 800 30 11 77

Геморой: відповідаємо на найпопулярніші запитання про захворювання

Геморой: відповідаємо на найпопулярніші запитання про захворювання
Читати 13 хвилин | Створено: 27 лютого 2019 | Оновлено: 27 лютого 2019 | 212599 212599
Геморой на початкових стадіях може розвиватися абсолютно непомітно для пацієнта. Люди не відчувають суттєвого дискомфорту...

... лише тільки після дефекації у них можуть виникати неприємні відчуття, які спочатку швидко минають. Далі під час розвитку проблеми може виникати свербіж у ділянці ануса, а також з'являються больові відчуття. Згодом після дефекації ниючі болі в задньому проході починають посилюватися, можливе відчуття наявності чужорідного тіла в задньому проході.

Під час розвитку захворювання у людини починають помічати кров на спідній білизні або туалетному папері. Це можуть бути мазки або невеликі крапельки, на них обов'язково слід звернути увагу. Що раніше пацієнт потрапить на прийом, то швидше пройде лікування.

Усі перелічені вище симптоми можуть вказувати на наявність геморою. Однак точний діагноз здатен поставити тільки лікар, виключивши тріщини та інші захворювання. Тому в жодному разі не варто йти в аптеку і займатися самолікуванням. Візит до досвідченого фахівця дасть змогу встановити точний діагноз і отримати максимально ефективну схему лікування. Тільки профільний фахівець, що володіє достатнім досвідом, здатний призначити препарати, які будуть максимально ефективними в кожному конкретному випадку.

Що таке геморой?

Це захворювання являє собою патологічні зміни в зовнішніх і внутрішніх гемороїдальних вузлах. Причиною яскраво виражених больових відчуттів є саме зовнішні вузли.

Внутрішні вузли знаходяться в підслизовому шарі прямої кишки. Їх неможливо виявити на початкових стадіях. Неозброєному оку вони стають помітними лише на пізніх етапах розвитку хвороби. Наявність крові в калі та виникнення больових відчуттів під час дефекації є основними симптомами. Несвоєчасне лікування захворювання на ранніх стадіях призводить до випадання гемороїдальних вузлів з анального проходу.

Зовнішній геморой утворює вузли, що виникають у нижньому венозному сплетінні, яке розташовується безпосередньо біля анального отвору. Таке захворювання фахівець здатний візуально розглянути, оскільки утворення знаходяться поза прямою кишкою. Найчастіше кровотечі за таких патологічних змін відсутні. Пацієнтів у такому разі починають турбувати гострі болі. Геморой може еволюціонувати в онкологію, що може статися внаслідок можливості їх травмування спідньою білизною та виникнення запальних процесів.

У деяких хворих, у яких геморой має комбінований характер. У такому разі відбуваються зміни і в прямій кишці, і в підшкірному венозному сплетінні, розташованому в анальній ділянці.

Чому розвивається геморой?

Геморой може виникати з абсолютно різних причин.

Найчастіше чинниками, які зумовили зміну кровопостачання, застої та утворення гемороїдальних вузлів, є:

  • малорухливий спосіб життя. Люди, які через свою професію або інші причини мало рухаються, більше схильні до геморою. Погіршення кровотоку малого таза є наслідком тривалого перебування в положенні сидячи або стоячи, що й провокує утворення гемороїдальних вузлів;
  • важка фізична праця. Підняття важких предметів та інші навантаження на організм можуть стати причиною розвитку захворювання;
  • будь-які порушення процесу дефекації. Діарея і проноси стають причиною зміни тиску у венах, тому можуть утворюватися гемороїдальні вузли;
  • перегрів або переохолодження організму. Вони можуть сприяти погіршенню кровопостачання в ділянці малого таза;
  • гостра їжа, алкоголь. Вони спричиняють приплив крові до прямої кишки, внаслідок якого її тканини можуть розширитися. За недостатності в раціоні клітковини можливі закрепи, зайвий вміст жирів здатний стати причиною діареї;
  • анальний секс, що призводить до травмування прямої кишки;
  • наявність інших захворювань, серед яких новоутворення в ділянці малого таза, хвороби печінки.

Чому з'являється геморой після пологів?

Під час вагітності відбувається збільшення тиску на органи малого таза. Внаслідок цього спостерігається здавлювання в прямій кишці гемороїдальних вен, оскільки матка істотно збільшується в розмірах. Внаслідок цього відтік крові з прямої кишки порушується, відбувається переповнення судин, застій і утворення вузлів.

Вагітність нерідко супроводжується закрепами. У такому разі калові маси травмують печеристі тіла під час розтягування стінок прямої кишки. В останній триместр вагітності спосіб життя жінки при надії найчастіше стає малорухливим, що також негативно впливає на стан здоров'я.

У процесі пологів відбувається сильне напруження м'язів промежини. Це стає причиною травмування печеристих тіл прямої кишки. Якщо відбувається сильне розтягнення м'язів промежини, підвищується ймовірність ослаблення сфінктера анального отвору, що може призвести до випадання гемороїдальних вузлів.

Важливо після пологів приділити ретельну увагу власному здоров'ю. За наявності найменшого дискомфорту в задньому проході, больових відчуттів або крові в калі, на спідній білизні слід негайно звернутися до лікаря. Будь-яке зволікання зумовить подальший розвиток захворювання, що згодом суттєво ускладнить лікування.

Скільки часу розвивається геморой?

Це захворювання має дві форми: гостру та хронічну. За першої відбувається гостре запалення вузлів, можливі їхні некротичні зміни. Люди страждають від сильного болю.

Хронічна стадія може тривати дуже довго - протягом місяців і навіть років. Час від часу можливі загострення у вигляді запалень або випадання вузлів. Якщо в періоди ремісії дотримуватися лікарських рекомендацій, можна взагалі не відчувати дискомфорту за наявності геморою.

Коли потрібна операція? Чи потрібно видаляти геморой?

Існує кілька стадій розвитку захворювання:

  • За першої немає яскраво виражених симптомів. Як правило, вони проявляються тільки при певних ситуаціях. Пацієнт може відчувати свербіж, печіння і дискомфорт під час дефекації. Лікування на цьому етапі дає змогу швидко позбутися проблеми.
  • На другій стадії відбувається значне збільшення вузлів у розмірах. Внаслідок стоншування стінок вузлів під час дефекації, переохолодження, перегрівання або фізичних навантажень виникають сліди крові на туалетному папері або спідній білизні. Існує ймовірність випадання вузлів у процесі дефекації, але вони здатні самі вправлятися на місце. Консервативне лікування на цій стадії також є ефективним. Сучасна медицина має в своєму розпорядженні ефективні методики боротьби з проявами геморою.
  • Третя стадія характеризується дистрофічними змінами анального сфінктера. У результаті вузли, що випали, можна вправити назад виключно вручну. Консервативне лікування на цьому етапі вже не здатне бути ефективним. Пацієнт відчуває сильний свербіж, біль, і кровотечі стають ряснішими.
  • На четвертій стадії вправляння вузлів всередину практично неможливе внаслідок ослаблення м'язів анального отвору. Можуть бути запалені не тільки вузли, а й розташовані поруч тканини.

Перші дві стадії захворювання медицина сьогодні успішно лікує. Якщо проблему запустити до третьої або четвертої, то без хірургічного втручання і видалення вузлів уже не обійтися. Тому вкрай важливо за перших же симптомів негайно звернутися до проктолога.

Чи можна вилікувати геморой без операції?

Якщо захворювання перебуває на першій або другій стадії, про хірургічне лікування варто поцікавитися у лікаря. Консервативні методи в такій ситуації працюють відмінно і надають можливість пацієнтам повністю позбутися проблеми.

Для лікування захворювання на початкових стадіях широко використовують препарати, які здатні:

  • знеболити, зняти запалення і набряк;
  • перешкоджати утворенню тромбів;
  • поліпшити стан судин, зробити їхні стінки міцнішими;
  • нормалізувати випорожнення;
  • стимулювати кровопостачання.

Як лікують геморой?

Захворювання лікують двома методами: консервативним і хірургічним. На ранніх стадіях пацієнтам призначають схему лікування, до якої входять препарати для перорального і зовнішнього застосування, а також ін'єкції. Вибір на користь тих чи інших ліків повинен робити досвідчений фахівець після огляду і ретельної діагностики. Схема лікування пацієнтів індивідуальна і визначається клінічною картиною, а також наявністю інших супутніх захворювань (тріщин тощо), якщо такі присутні.

Під час хірургічного лікування вузли висікають. Латексне лігування та інфрачервона коагуляція гемороїдальних вузлів (не видалення або лікування лазером) - це високоефективні та малоінвазивні методи в лікуванні проктологічних захворювань, які дають змогу вилікувати хворого найбезпечнішими способами. Після проходження реабілітації пацієнт має суворо дотримуватися лікарських рекомендацій, щоб захворювання не розвинулося знову.

Чи можна масажувати геморой?

Масаж у разі цього захворювання є ефективною терапевтичною процедурою, цю процедуру проводять за призначенням лікаря і показано, якщо захворювання не перебуває в гострій стадії. За допомогою цього впливу можна позбавити пацієнта закрепу, розм'якшити калові маси. Також він застосовується для стимулювання кровопостачання, усунення застійних явищ, підвищення тонусу тканин.

Важливо, щоб цю процедуру здійснював досвідчений фахівець.

Вплив масажем у разі захворювання має деякі протипоказання:

  • гостра форма;
  • наявність патологій кишківника і шлунка;
  • наявність новоутворень у ділянці малого таза;
  • захворювання ШКТ;
  • туберкульоз.

Чи допомагає самолікування і народні засоби в боротьбі з гемороєм?

Це захворювання є серйозним, оскільки пухлинні утворення здатні перероджуватися в онкологію. Тому займатися самолікуванням не тільки марно, а й абсолютно безвідповідально. Важливо за появи симптомів, відкинувши помилковий сором, звернутися до профільного фахівця. Лікар зможе провести комплексну діагностику, встановити ступінь захворювання і призначити ефективне лікування.

Самолікування і народні засоби за геморою застосовувати категорично не варто. Вони можуть бути лише допоміжними способами на тлі медикаментозних препаратів. Але в будь-якому разі використання методів народної медицини має бути схвалено лікарем-спеціалістом.

Зі скількох років проявляється геморой?

Це захворювання найчастіше спостерігається у пацієнтів у віці 30-50 років. Чоловіки страждають у чотири рази частіше за жінок.

Чому геморой кровоточить?

Як уже йшлося, на другій стадії починає відбуватися витончення тканин вузлів. Це і призводить до появи крові. Такі виділення спочатку помітні на туалетному папері або спідній білизні. У міру прогресування захворювання такі кровотечі стають більш вираженими.

Профілактика геморою

Важливо не допускати закрепів. Для цього знадобиться ввести в щоденний раціон продукти, багаті на клітковину. Важливо виключити алкоголь і гостру їжу, а також приправи. У разі схильності до закрепів рекомендовано збільшити об'єм рідини, яку вживають щодня. Необхідно пити чисту воду в кількості 6-8 склянок на день.

У процесі дефекації не слід тужитися, все має відбуватися природним шляхом. В іншому разі у венах прямої кишки створюватиметься підвищений тиск, що небезпечно. Важливо своєчасно проводити дефекацію, не слід її відкладати, оскільки це може призвести до затвердіння калових мас, що, зі свого боку, ускладнить процес їхнього виведення.

Не варто захоплюватися навіть найбезпечнішими проносними. Їх приймання може бути разовим за необхідності. Важливо налагодити роботу організму, щоб усі процеси були регулярними і природними.

У разі малорухливого способу життя рекомендується щодня робити вправи або вести інше фізичне навантаження. Якщо робота пов'язана з необхідністю довго стояти або сидіти, кожні півтори-дві години слід робити невелику перерву. Важливо уникати надто довгого стояння або сидіння. В іншому разі не вдасться уникнути підвищення тиску на венозну систему ректальної ділянки.

Чи ефективні мазі проти геморою?

Сучасні фармакологічні компанії розробили різні лікарські препарати, призначені для боротьби з цим захворюванням. Вони є ефективними, якщо проходити комплексне лікування під керівництвом профільного фахівця. Не слід просто йти в аптеку і купувати будь-яку мазь. Не будучи фахівцем у цій галузі, ви не зможете визначити клінічну картину. Тому про правильний вибір мазі або іншого препарату і говорити не доводиться.

Самолікування не допоможе позбутися захворювання, оскільки за геморою пацієнти потребують комплексної терапії. Таку схему лікування має призначати досвідчений фахівець відповідно до особливостей клінічної картини захворювання. Геморой першої та другої стадії відмінно піддається лікуванню. Знадобиться тільки знайти час, щоб відвідати лікаря і проконсультуватися. Сьогодні для лікування геморою існує достатня кількість препаратів. Досвідчені лікарі здатні ефективно допомогти кожному пацієнту, який зіткнувся з цією проблемою.

Пам'ятайте, що раніше відбудеться звернення до проктолога, то швидшим і простішим буде процес лікування. Не варто запускати захворювання, оскільки це може призвести до необхідності хірургічного втручання. Також гемороїдальні вузли небезпечні тим, що здатні переродитися в онкологію.

До якого лікаря звертатися з гемороєм?

У разі виникнення перших симптомів або загострення вже наявного захворювання важливо негайно записатися на прийом до лікаря-проктолога. Досвідчений фахівець допоможе усунути больові відчуття і складе ефективну схему лікування. Призначень важливо дотримуватися, як і нормалізувати харчування, щоб забезпечити регулярність випорожнень і відсутність закрепів. Досвідчені фахівці зможуть ефективно допомогти кожному хворому. Головне - не затягувати з візитом до лікаря.

Проктологія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Геморой: відповідаємо на найпопулярніші запитання про захворювання - Кутєпова Катерина Володимирівна
Кутєпова Катерина Володимирівна
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00
Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 113 оцінок
Геморой: відповідаємо на найпопулярніші запитання про захворювання
Лікар-проктолог, хірург. Кандидат медичних наук. Вища категорія. Стаж роботи 15 років.
Геморой: відповідаємо на найпопулярніші запитання про захворювання
Лікар-проктолог. Вища категорія. Стаж роботи більше 40 років.

Поставте своє питання Проктологу
«ОН Клінік»

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!